28 April 2011

Tiada Lagi Elaun Broadband

PADA 25 Mac lalu, aku pegi mesen ATM. Nak tengok baki gaji. Kenapa gaji aku short?. Aku tak puas hati. Bila aku dapat penyata gaji dari HR, baru aku tahu. Rupa-rupanya elaun broadband yang aku terima sejak bulan Jun 2008 tidak dibayar. Pada pendapat aku, mungkin HR terlepas pandang. Tak apalah, bulan depan HR akan bayar double.

Pada 25 April lalu, aku sekali lagi pergi mesen ATM dengan harapan gaji bulan ini akan bertambah. Tapi malangnya, aku tertipu. Bila dapat penyata gaji, sah HR tak bayar elaun broadband aku (dah dua bulan). Atas rasa tak puas hati, aku call HR sekadar nak minta penjelasan.

Staf di HR tu cakap, syarikat buat keputusan untuk menarik semula elaun broadband yang dibayar sebanyak RM72 kepada pekerja. Katanya, kalau nak maklumat lanjut aku boleh tanya jabatan pentadbiran.

Baru aku sedar. Aku dah ketinggalan. Mungkin aku yang terlepas pandang memo atau notis yang telah dikeluarkan. Tak apalah bukan rezeki aku.

Tapi yang peliknya, kenapa pulak syarikat nak potong elaun broadband yang dibayar kepada pekerja. Dulu cakap lain, sekarang cakap lain. Aku bukannya kerja di syarikat pembinaan atau pengumpul besi buruk. Aku kerja di syarikat surat khabar. Sudah tentu dalam 'dunia tanpa sempadan' sekarang, internet adalah satu keperluan.

Tidak dinafikan, keputusan syarikat ini telah melemahkan motivasi aku untuk berkerja dengan lebih cemerlang. Aku jadi malas, kalau ada stori untuk dibuat, aku buat di pejabat. Kalau aku off, aku tunggu hari bekerja baru buat. Tak payah nak bersusah payah hantar stori lagi.

Pada pendapat aku, syarikat sepatutnya memberikan segala kemudahan kepada pekerja. Syarikat harus membantu pekerja dan bukannya cuba untuk menyekat pergerakan mereka. Dengan cara ini, ia dapat memotivasi pekerja untuk bekerja dengan lebih efektif dan cemerlang.

Berbanding dengan rival syarikat aku, pekerja di sana mendapat pelbagai kemudahan. Gaji mereka lebih besar, begitu juga dengan elaun dan bonus. Malah, mereka juga memperoleh pekej percutian ke luar negara setiap tahun. Untungnya mereka.

Jadi, atas dasar itu aku terpanggil untuk melihat semula surat tawaran kerja yang aku tandatangan pada Ogos 2004. Untuk mendapat keberkatan daripada gaji yang aku terima setiap bulan, aku perlu bekerja dengan jujur, amanah, dan berdisilpin selama lapan jam sehari, lima hari seminggu. Tidak lebih daripada itu...

24 April 2011

Kosmo! menang anugerah

AKHBAR kompak, Kosmo! melakar sejarah apabila dinobatkan selaku Meja ukan Pilihan anjuran saluran televisyen (tv) sukan pertama negara, Astro Arena pada  Malam Anugerah Arena di sebuah hotel terkemuka di ibu  negara malam tadi.

Pemilihan Kosmo! itu sekali gus menjadikannya akhbar  pertama memenangi anugerah tersebut yang diperkenalkan  buat kali pertama sempena menyambut ulang tahun per tama stesen tv berbayar itu.

Kosmo! menewaskan empat lagi akhbar lain iaitu Berita  Harian, Harian Metro, The Star dan New Strait Times.  Akhbar Utusan Malaysia dan Sinar Harian bagaimanapun  tidak termasuk dalam senarai terakhir pencalonan.

Kemenangan itu membolehkan Kosmo! membawa pulang  piala iringan selaku akhbar sukan terbaik pilihan Astro  Arena.

Sementara itu, penyerang sensasi skuad bola sepak negara, Safee Sali muncul Atlet Lelaki Pilihan Berpasukan  selepas menerima 52% undian.

Safee yang menjaringkan lima gol untuk dinobatkan  sebagai penjaring terbanyak Piala Suzuki AFF Disember lalu  menewaskan rakan sepasukannya yang juga ketua pasukan,  Safiq Rahim.

Dia yang kini beraksi dalam Liga Super Indonesia (ISL)  bersama Pelita Jaya, menewaskan tiga calon lain iaitu  penjaga gol hoki negara, S. Kumar, pemain pertahanan hoki  negara, Amin Rahim dan pemain badminton beregu negara,  Koo Kien Keat.

Kategori Atlet Wanita Pilihan Berpasukan pula dimenangi  penembak negara, Nor Ayuni Abdul Halim yang memperoleh  35% undian.

Ayuni menewaskan empat calon lain iaitu rakan se pasukannya, Nor Suryani Mohd. Taibi, Low Wee Wern  (skuasy), Leong Mun Yee (terjun) dan Sharon Koh (tenpin  boling).

Anugerah Atlet Muda Pilihan pula dimenangi penjaga gol  Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat yang memperoleh undi  tertinggi iaitu 83%.

Khairul menewaskan pasukan bola jaring remaja, Aricco  Jumitih (angkat berat), Elaine Koon (gimnastik) dan Yeap  Wai Kin (wusyu).

Bagi kategori Atlet Kebangkitan Pilihan pula menjadi milik  jaguh angkat berat negara, Amirul Hamizan Ibrahim yang  memperoleh 42% undi.

Amirul menewaskan pakar pecut lumba basikal negara,  Josiah Ng, Bibiana Ng (menembak), pasukan bola tampar  pantai wanita dan pasukan ping pong wanita.

Kesemua undian dikira berdasarkan undian yang dibuat  orang ramai menerusi laman web rasmi Astro Arena,  www.arena.my.

22 April 2011

Rentap Futsal Putrajaya Kosmo! kembali lagi


RENTAP Futsal Putrajaya 2 Kosmo! akan berlangsung pada 26 hingga 29 Mei ini. Edisi kali ini pasti lebih meriah. Selain menawarkan hadiah yang lebih lumayan, ada banyak aktiviti sampingan yang akan diadakan sepanjang empat hari kejohanan itu.

Meskipun ada masa 34 hari lagi sebelum kejohanan ini bermula, bahang kehangatan sudah terasa. Kesibutan luar biasa sudah melanda.

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan akhbar kompak Kosmo! selaku penganjur bersama, meletakkan sasaran awal iaitu lebih daripada 2,000 orang pemain yang mewakili 2,040 pasukan yang meliputi tujuh kategori akan memeriahkan kejohanan ini.

Lebih menarik, penganjur berhasrat untuk merakamkan detik manis ini dalam The Malaysia Book of Records  dengan menganjurkan kejohanan ini selama 80 jam tanpa henti.

Usaha penganjur ini patut diberi pujian kerana dengan cara ini golongan belia dari seluruh pelosok negara akan berhimpun dan berkampung di Putrajaya dengan satu impian iaitu bersukan.

Bagaimanapun, penganjur perlu belajar daripada kesilapan tahun lalu sekiranya berhasrat untuk menjadikan kejohanan ini sebagai yang terbaik.

Selain masalah-masalah berkaitan dengan kejohanan ini, penganjur juga perlu memandang serius permasalah yang dihadapi oleh petugas-petugas Kosmo! yang terbabit secara langsung ataupun tidak lansung sepanjang kejohanan ini.

Isu yang paling memalukan adalah berkaitan dengan kupon makan dan baju (t-shirt) yang sepatutnya diberikan kepada petugas-petugas yang bersengkang mata 24 jam ini. Janji pihak terbabit untuk memberi setiap seorang sehelai t-shirt masih belum dilaksanakan sehingga har ini.

Lebih menyakitkan hati, orang yang langsung tidak terbabit dengan kejohanan ini dilihat bangga memakai t-shirt yang sepatutnya menjadi milik petugas-petugas kejohanan.

Selain daripada itu, ada juga kedengaran mengenai kehilangan banyak barang-barang seperti hamper, kupon dan sebagainya. Meskipun kesahihan isu ini tidak dapat dipastinya, aku percaya banyak barang-barang itu 'hilang' semasa dalam perjalanan dari pejabat Kosmo! di San Chow Lin ke Putrajaya. Mungkin, dicuri hantu jalan raya kot.

Jadi, untuk edisi kali ini, aku harap pihak yang bertanggungjawab akan bertugas dengan lebih amanah, jujur dan integrasi.

18 April 2011

CFL 2011: MPK, BHL kekal rentak

MINGGU KE-4

HANYA tinggal dua pasukan, Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan Ban Hoe Leong (BHL) masih mengekalkan rekod tanpa kalah selepas berakhir aksi minggu keempat Liga Futsal Korporat (BHL CFL 2011) semalam.

Pada aksi yang berlangsung di Real Sports Arena, Teluk Gadong, Klang itu, MPK kekal menghuni tangga teratas liga setelah berjaya membelasah Kosmo! 12-1.

Biarpun hanya ketinggalan 1-3 pada babak pertama, Kosmo! gagal menyekat kemaraan MPK sepanjang babak kedua.

BHL pula berjaya merampas tangga kedua setelah mencatat kemenangan tipis 3-2 ke atas Real B-21.

Ia bukan saja kekalahan pertama buat Real B-21 malah pasukan yang dibarisi pemain-pemain berusia bawah 21 tahun itu turut jatuh ke tangga ketiga.

Rising Star Vision pula mengekori di tangga keempat setelah berjaya membelasah Jotun 9-1 manakala Petronas di tangga kelima selepas membelasah Ricoh 12-0.

Westport pula mengekalkan kedudukan tangga keenam apabila berjaya mencatat kemenangan kedua dengan menewaskan Inai Kiara 5-2.

Sementara itu, Northport yang tewas semua perlawanan sebelum ini berjaya meraih tiga mata sulung setelah diberi kemenangan percuma 3-0 ke atas SFFLA.

Saingan minggu kelima bakal berlangsung Sabtu ini dengan menyaksikan Kosmo! akan bertemu Ricoh untuk memburu kemenangan kedua setelah tewas tiga perlawanan berturut-turut.

KEPUTUSAN

MPK                12   KOSMO!      1
PETRONAS    12   RICOH          0
BHL                  3    REAL-B21    2
WESTPORT     5   INAI KIARA 2
RISING STAR 9    JOTUN          1
NORTHPORT 3    SFFLA           0

13 April 2011

Pasukan futsal Kosmo! malang lagi

MINGGU KE-3

SAINGAN bagi tiga kedudukan teratas Liga Futsal Korporat (BHL-CFL 2011) terus sengit apabila Majlis Perbandaran Klang (MPK), Real B-21 dan Ban Hoe Leong (BHL) meneruskan rentak kemenangan mereka.

Pada aksi minggu ketiga di Real Sports Arena, Teluk Gadong, Klang semalam, MPK mencatat dua lagi kemenangan dengan menewaskan Petronas 4-1 dan Inai Kiara 4-2.

Dengan kemenangan bersih selepas empat perlawanan itu, MPK kekal menghuni tangga teratas dengan 12 mata maksimum.

Real B-21 pula kekal di tangga kedua apabila berjaya meraih kemenangan ketiga dengan membelasah Kosmo! 15-0.

BHL yang turut dibarisi dua pemain futsal kebangsaan, Fairuz Mohd. Noor dan Ruzaley Abd. Aziz kekal di tangga ketiga selepas membelasah Nortport 9-0.

Rising Star Vision pula berjaya melonjak ke tangga keempat setelah mencatat kemenangan kedua dengan menewaskan Westport 3-1.

Sementara Jotun yang tewas dua perlawanan sebelum ini naik ke tangga ke-9 setelah meraih kemenangan sulung dengan menewaskan Ricoh 4-1.

Aksi minggu keempat bakal berlangsung di gelanggang yang sama pada Sabtu ini.

Kosmo! yang hanya mencatat satu kemenangan setakat ini bakal berdepan satu lagi tugas sukar berdepan pendahulu liga, MPK.


KEPUTUSAN

MPK                4 PETRONAS    1
REAL B-21    15 KOSMO!        0
JOTUN            4 RICOH            1
RISING STAR 3 WESTPORT   1
MPK                4 INAI KIARA  2
BHL                9 NORTHPORT 0

03 April 2011

Pasukan futsal Kosmo! kena belasah


MAJLIS Perbandaran Klang (MPK) kekal menghuni tangga teratas Liga Futsal Korporat anjuran Ban Hoe Leong (BHL CFL 2011) selepas mencatat kemenangan kedua semalam.

Pada aksi yang berlangsung di Real Sports Arena, Teluk Gadong, Klang itu, MPK mudah membelasah Jotun 13-1 setelah mereka turut menang perlawanan sulung minggu lalu menewaskan Westport 5-1.

Mengekori MPK di tangga kedua ialah pasukan Real B-21 yang berjaya menundukkan Northport 7-1 semalam setelah mereka menang 4-1 ke atas Petronas minggu lalu.

Satu lagi pasukan yang berjaya mencatat kemenangan kedua berturut-turut ialah BHL yang menewaskan Inai Kiara 6-4 semalam.
 

Westport pula meraih kemenangan pertama dengan menewaskan Ricoh 8-1 manakala Rising Star Vision diberikan kemenangan percuma 3-0 ke atas SFFLA.

Sementara itu, hasrat Kosmo! untuk mencatat kemenangan kedua tidak kesampaian setelah tewas 0-12 kepada Petronas.

Setelah cemerlang menewaskan Jotun 5-2 minggu lalu, Kosmo! tampak pincang dengan ketiadaan beberapa pemain utama yang mengalami kecederaan dan terikat dengan komitmen kerja.

MPK, Real B-21 dan BHL menghuni tiga tangga teratas dengan 6 mata diikuti Petronas, Westport, Inai Kiara, Rising Star Vision, Ricoh dan Kosmo! dengan 3 mata manakala SFFLA, Northport dan Jotun di tiga tangga tercorot tanpa sebarang mata.

Perlawanan ketiga Sabtu depan menyaksikan Kosmo! berdepan tugas berat apabila bakal bertemu Real B-21 pada pukul 1.40 petang.


KEPUTUSAN MINGGU KEDUA BHL CFL 2011

PETRONAS   12   KOSMO!          0
REAL B-21      7   NORTHPORT   1
BHL                 6   INAI KIARA     4
MPK              13   JOTUN              1
WESTPORT    8   RICOH               1
RISING STAR 3   SFFLA               0