22 November 2011

Sukan SEA 2011

TAHNIAH buat skuad Harimau Muda yang menjuarai acara bola sepak pada Sukan SEA 2011. Skuad bawah 23 tahun (B23) negara dinobatkan selaku juara selepas menewaskan Indonesia 4-3 menerusi penentuan sepakan penalti.

Pada aksi di Stadium Gelora Bung Karno  (22 November 2011) itu, kemenangan terpaksa di tentukan menerusi penentuan sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 sepanjang 90 minit permainan sebenar dan masa tambahan.

Kejayaan anak-anak buah Ong Kim Swee itu mengulangi pencapaian skuad senior bimbingan Datuk K. Rajagobal yang menamatkan penantian selama 20 tahun ketika memenangi pingat emas pada temasya di Laos pada tahun 2009.

09 November 2011

Aku Mengaku Kalah

PERTEMBUNGAN dua budaya yang berbeza. Aku sudah tidak mampu lagi untuk mempertahankan ideologi konservatif yang menjadi pegangan aku selama ini. Aku tewas dengan kemunculah beberapa ideologi baharu seperti kapitalisme, komunisme, sekular, nasionalis dan lain-lain.

Akhirnya, aku mengaku kalah. Pembaharuan yang cuba aku perkenalkan tidak dapat diterima pakai meskipun ia mempunyai tujuan yang baik. Aku gagal dalam percubaan untuk membentuk sebuah pasukan yang hebat. Mungkin zaman kegemilangan aku sudah berakhir.

Hampir sembilan tahun aku berada di sini. Banyak tranformasi telah berlaku. Ada yang pergi, ada yang masuk. Ada yang datang semula dan kemudiannya pergi semula meninggalkan aku.

Tetapi aku tetap utuh berdiri di sini meskipun pada satu ketika aku dicampak jauh ke Pantai Timur di Semenanjung Malaysia.

Jadi, daripada aku 'menyemakkan' pemikiran aku untuk memikirkan masalah orang lain, lebih baik fokus pada karier dan keluarga aku. Buatlah apa yang kau orang suka. Nak masuk ke, nak keluar ke, nak datang ke, nak balik ke, nak hilang ke atau apa sahaja, aku tak lagi ambil peduli.

Banyak perkara yang aku tidak setuju. Tapi siapalah aku untuk mempersoalkan 'kehebatan' kau orang semua.

Ada seorang itu, sibuk berpesatuan. Cakap mengalahkan ahli politik. Bagi aku, tak salah kalau nak berpolitik tapi jangan sampai abaikan kerja hakiki. Pandai-pandailah bahagikan masa. Perlu ingat, kau dimanahkan untuk melakukan tugas-tugas harian. Berpesatuan itu cuma tugas sampingan.

Yang seorang lagi ini, katanya tidak sihat. Perlu menjalani pembedahan dan berehat selama satu bulan. Itu adalah hak kau dan aku tidak mempertikaikannya. Aku turut simpati dengan dugaan yang kau terima. Tapi sehingga kini, hampir dua bulan aku tak dengar cerita. Kelibat kau masih tak nampak. Entah hidup, entah mati, aku pun tak tahu.

Yang ketiga, katanya ada tugasan luar. Assignment tu pukul 12 tengah hari di Menara Kuala Lumpur tapi sampai ke petang tak muncul-muncul. Tiba-tiba aku dapat sms. Dia minta sedikit pelepasan untuk tidak masuk pejabat sebab pagi tu dia cover sesi latihan skuad badminton negara. Lepas tu, jumpa atlet olahraga sebelum pergi assignment.

Dah tahu bos tak ada, aku yang jaga desk. Jadi, apa salahnya kalau kau inform aku lebih awal pergerakkan kau. Apa-apa berlaku, boleh juga aku pertahankan kau. Nak dijadikan cerita, malam tu aku saja call dia, tanya atlet badminton yang berlatih pagi tadi pakai baju warna apa sebab aku nak pakai gambar dia. Dia jawap tak ingat, logik ke alasan dia...

Yang keempat, dapat arahan untuk cover perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Singapura. Tengok live dekat TV jer. Game tu start pukul 5 petang tapi pukul 3.30 petang dia dah tak ada dan langsung tak masuk pejabat. Mungkin dia pegi cari TV yang ada skin besar kot. Senang nak buat laporan.

Yang kau kelam-kabut nak pegi awal ni buat apa. Bukannya nak pegi stadium pun. Dekat pejabat pun ada TV. Selama ini, kita orang tengok TV kat pejabat jer. Boleh jugak buat stori. Apa bezanya...

Masalanya, kau keluar tanpa menyiapkan tugas-tugas di pejabat. Banyak stori-stori yang kau 'pick' tak diterjemahkan. Kau tinggalkan begitu sahaja. Suruh orang lain tolong siapkan. Sepatutnya, kau rancang lebih awal. Kau dapat arahan untuk cover game tersebut beberapa hari sebelum itu...

Yang terakhir dan kelima, sibuk mengalahkan Perdana Menteri Malaysia. Ke hulu, ke hilir dengan muka tension. Berserabut. Macam orang paling banyak kerja. Tapi hasilnya hampeh. Dua kali pergi cover game di Stadium Shah Alam tapi tak buat stori. Macam-macam alasan dia bagi.

Bila aku call, dia cakap esok dia tak kerja, jadi tak payah buat stori. Tak payah pegi interview pemain, jurulatih atau pengurus. Senang betul kerja dia. Bertuah betul dia. Dulu, aku tak pernah dapat peluang macam ini...

Kini, hanya tinggal tiga orang lagi. Masih baharu dan fresh. Tapi apalah yang mampu aku lakukan sekiranya 'senior-senior' mereka dah berkelakukan macam ini. Jadi, nasihat aku kepada ketiga-tiga orang baharu ini, pandai-pandailah jaga diri. Buatlah pilihan yang tepat.

05 November 2011

Hari Raya Korban

Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua rakan-rakan...

Sedia untuk berkorban dan dikorbankan...

01 November 2011

Wajah Baharu The Black Pearl

SELEPAS beberapa tahun hilang arah dan terumbang-ambing di lautan yang bergelora, kapal The Black Pearl milik kapten Jack Sparrow akhirnya kembali belayar di laluan yang sebenar.

Di bawah kendalian pemangku kapten dan beberapa anak kapal yang baharu, The Black Pearl akan meneruskan legasinya, sekali gus mengekalkan statusnya selaku sebuah kapal yang berprestij. Disegani dan digeruni pihak musuh.

Beberapa perubahan drastik telah dilakukan. Tidak ada yang terkecuali. Sama ada suka atau tidak, semua krew termasuk 'orang-orang kuat' kapten asal perlu akur dengan peraturan yang ditetapkan.

Sekalung tahniah buat pemangku kapten yang dilantik serta merta untuk memikul tugas itu selepas kapten asal terpaksa direhatkan buat sementara waktu kerana mengalami masalah kesihatan. Moga kapten cepat sembut, hahahaha.....

Mungkin tekanan bertali-arus dari dalam dan luar telah menyebabkan kapten asal berada dalam situasi yang sangat tertekan. Kegagalan mengawal perasaan mungkin menjadi punca kesihatannya terjejas.

Kini, semua krew ada tugas masing-masing. Ada peraturan yang perlu diikuti. Tidak boleh buat sesuka hati seperti mana yang dilakukan sebelum ini. Sekarang masa untuk bekerja dengan komitmen 100 peratus.

Status krew semuanya sama. Tidak ada yang senior dan junior. Status seniority yang diagung-agung sebelum ini sudah 'di tong sampahkan'. Mana-mana krew yang gagal berbuat demikian, mereka akan menerima hukuman yang setimpal.

Wajah baharu kapal The Black Pearl, hahahaha.....